Sparta grist punt mee uit Boxberg

Sparta heeft op zaterdagavond gelijkgespeeld tegen een sterk Boxberg. Onze eerste ploeg had het moeilijk in de eerste helft en pas in de slotfase kon Glen Maris een gelijkspel uit de brand slepen. In de eerste helft was Boxberg de beste ploeg. Maar op basis van de tweede helft was het een verdiend punt. Toch hadden we in de slotfase een sterke Jens Bergmans nodig die ons voor de nederlaag behoedde. 

Er werden lessen getrokken uit de heenmatch. Sparta probeerde met hoge druk de thuisploeg het voetballen te beletten. Dat lukte aardig in het begin. Het resultaat was een evenwichtig wedstrijdbegin met weinig grote kansen. Een vrije trap werd door Pieter Cuyvers ingekopt. Maar hij kon net niet genoeg kracht zetten op de bal. Gaandeweg de eerste helft toonde Boxberg dat het enkele goede voetballers in de ploeg heeft. Hun middenveld nam het commando over en Sparta kwam er nog moeilijk uit. Een schot uit de tweede lijn van hun middenvelder ging hoog over. Even later zeilde een schot van hun opgerukte back naast. Pieter Cuyvers werd gelanceerd op de counter maar hij kon Glen Maris net niet bereiken. 10 minuten voor de rust werd een vrije trap scherp voor doel gebracht. De nummer 3 van Boxberg verlengde met het hoofd en de bal viel mooi binnen aan de tweede paal. Knap doelpunt en 1-0. Meteen daarna kreeg Sparta een reuzekans. Ruben Van Hertum stuurde Pieter Cuyvers het straatje in. Die omspeelde de doelman, maar hij werd net voldoende gehinderd. Met links schoot hij vanuit een scherpe hoek op de paal. Jan Leynen raapte de bal op maar zijn schot stuitte op een verdediger. Ook de rebound van Felix Gillardin werd afgeblokt. Jan Leynen blesseerde zich bij zijn actie en moest vervangen worden. Sparta kon nog wat dreigen met enkele voorzetten, maar de bal viel net niet goed. We gingen rusten met een 1-0 voorpsrong voor Boxberg. 

Na de rust trachtte Sparta de thuisploeg onmiddellijk bij de keel te grijpen. Boxberg verloor grip op het middenveld en moest achteruit. Op het hobbelige veld probeerde onze ploeg te combineren. Ondanks het overwicht kwamen we moeilijk tot uitgespeelde kansen. Boxberg kreeg ruimte op de counter en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Na een hoekschop vuurde hun aanvaller een pegel af richting bovenhoek. Maar met een prachtige redding ranselde Jens Bergmans de bal vanonder de lat. Even later kon hun aanvaller aan de haal gaan met een te korte terugspeelbal. Maar hij besloot te overhaast naast het doel. Aan de overkant probeerde Tarik Demirel het met een poging uit de tweede lijn. Zijn bal vloog hoog over. Na een vlotte combinatie werd Felix Gillardin aangespeeld door Ruben Van Hertum, maar de laatste pass kwam er niet meer uit. In minuut 84 nam Jens Bergmans een vrije trap ter hoogte van de middenlijn. Hij gooide de bal in het pak waar Michael Nouters het duel won en de bal met het hoofd voor doel bracht. Daar dook Glen Maris - net als tegen Verbroedering Lommel - op als een duivel uit een doosje. Hij schoof de gelijkmaker naast de doelman in doel. Sparta drukte door en even later werd een vrije trap van Felix Gillardin bijna in doel gekopt door Stef Steensels. Toch waren de grootste kansen in de slotfase nog voor Boxberg. Jens had een knappe voetreflex in huis op een schot van hun flankspeler die aan de tweede paal verscheen. Na een hoekschop bleef de bal in het pak hangen en een hobbelballetje rolde maar net langs de paal. De laatste mogelijkheid was voor Pieter Cuyvers die zich goed vrij kapte aan de rand van de zestien. Hij haalde uit maar zijn schot werd afgeblokt. Zo eindigde de match op 1-1. 

Het blijft ons een raadsel waarom Boxberg niet hoger geklasseerd staat. Samen met Verbroedering Lommel is het de beste ploeg waartegen we dit seizoen hebben gespeeld. Achteraf gezien had Boxberg de meeste kansen, maar op basis van de tweede helft verdient Sparta een punt. Het was een aangename wedstrijd met veel intensiteit. Volgende wedstrijd tegen Turkse Rangers zal het wel puzzelen worden voor trainer Jef. Sijmen en Steff Nijssen pakten vandaag hun derde gele kaart en ook Steven zit volgende week op het strafbankje vanwege zijn rode kaart tegen Verbroedering Lommel. Daarbovenop viel Jan Leynen uit met een blessure. Ruben Van Hertum is volgend weekend op vakantie. (F)

De ploeg: Jens Bergmans, Steff Nijssen, Stef Steensels, Yves Bogers (81' Michael Nouters), Sijmen Hendrikx, Quinten Mertens (45' Tarik Demirel), Ruben Van Hertum, Felix Gillardin, Jan Leynen (38' Steven Vanherck), Glen Maris, Pieter Cuyvers

 

Volg Sparta Lille